McDonalds

SHARE
, / 47

McDonald’s ir globāls sabiedriskās, ātrās ēdināšanas uzņēmums, kas dibināts jau tālajā 1940. gadā, Amerikas Savienotajās valstīs. Jāsaka, ka pašlaik McDonald’s ir savas nozares līderis, jo 119 pasaules valstīs darbojas vairāk kā 34 tūkstoši McDonald’s restorānu, nodarbinot aptuveni 1,7 miljonus darbinieku un ik dienas apkalpojot apmēram 69 miljonus klientu. Jāpiemin, ka aptuveni 1,5 miljoni no darbiniekiem tiek nodarbināti tieši McDonald’s franšīzēs.
Sākotnēji McDonald’s tika dibināts kā barbekjū restorāns, kuru vadīja brāļi Ričards un Maurīcijs Makdonaldi. 1948. gadā restorāns tika reorganizēts par hamburgeru restorānu, kuros tika pielietots produktu līnijas princips. 1955. gadā biznesmenis Rejs Kroks piedalījās uzņēmuma franšīzes izveidē, bet vēlāk šo restorānu ķēdi no brāļiem Makdonaldiem pārpirka un attīstīja pasaules līmenī. 2012. gadā uzņēmuma peļņa sasniedza 5,5 miljardus ASV dolāru.

Latvijā pirmais McDonald’s restorāns tika atvērts tikai 1994. gadā, pašā Rīgas centrā, kur tas atrodas vēl joprojām. Neskaitot Rīgu, McDonald’s restorāni darbojas arī Jelgavā, kopumā apvienojot 11 McDonald’s restorānus un vienu McCafe kafejnīcu. Latvijā McDonald’s nodarbina vairāk kā 600 darbiniekus, bet ik gadu apkalpo vairāk kā 9,6 miljonus klientu. Jāpiemin arī tādi skaitļi, kā 45, kas ir vidējais darbinieku skaits vienā Latvijas McDonald’s restorānā, 28, kas ir restorānu vadītāju vidējais vecums, kā arī 26, kas ir vidējais restorānu darbinieku vecums.

McDonald’s restorānu uzturētājs Latvijā ir Premier Capital, kas ir Maltas uzņēmums, kura īpašumā ir McDonald’s restorānu attīstīšanas licence arī Lietuvā, Igaunijā, Grieķijā un, protams, Maltā. Premier Capital kopumā uztur 56 restorānus 5 pasaules valstīs, nodarbinot vairāk kā 2,5 tūkstošus darbinieku.
McDonald’s piedāvājumu veido galvenokārt hamburgeri, čīzburgeri, vistas gaļa, frī kartupeļi, brokastu komplekti, smūtiji, piena kokteiļi, deserti, saldie ēdieni, mērces, salāti, zivs gaļa, vrapi, augļi, kā arī dažādi dzērieni, tostarp karstie dzērieni. Piedāvājums galvenokārt tiek veidots komplektu veidā, jo, kā zināms, pirkt komplektā vienmēr ir izdevīgāk.

Lai nodrošinātu McDonald’s produkcijas kvalitāti, stingri tiek ievēroti higiēnas un pārtikas drošības noteikumi, nereti pat pārsniedzot noteiktās normas. Tā kā pārtikas kvalitāte un drošība restorānos ir prioritāra, tad ik dienas tiek veiktas dažādas specifiskas procedūras, piemēram, roku mazgāšana vismaz reizi stundā, pēc darba stacijas maiņas, kā arī pēc pārtraukuma, eļļas pārbaude ar speciālu elektronisko ierīci, produktu temperatūras kontrole uzturēšanas, transportēšanas un pārkraušanas posmos, FIFO princips (first in – first out), kurā tas, kas pirmais ienāk, pirmais arī tiek izlietots, produktu pastāvīga marķēšana, izejvielu un iekārtu pārbaude vairākas reizes gadā, regulāra inventāra mazgāšana uz dezinficēšana, kā arī temperatūras kontrole, pārtikas audita pārbaudes, noteiktu, tīru uniformu nēsāšana u.c. procedūras.