Kā iemācīties garšīgi gatavot ēst

SHARE
, / 218

Daudzi uzskata, ka kulinārija ir prātam neaizsniedzams amats, kuru apgūt var reti kurš. Īstenībā, tas tā nav, iemācīties garšīgi gatavot ēst – nav sarežģīti. Bet lai to, izdarītu, zināma piepūle, ir jāpieliek gan! Ar ko sākt?

Rūpīgi izvēlieties produktus.

Lai pagatavotais ēdiens sanāktu garšīgs un veselīgs, vajag sekot, lai produkti, kurus izmantosiet ir svaigi. Ja jūs tos iegādāsieties lielveikalos, skatieties ne tikai uz realizācijas termiņu, bet arī uz ārējo izskatu, preces smaržu. Ja ir tāda iespēja, tad olas, svaigos dārzeņus, augļus un gaļu, iegādājieties tirgū.

Pievērsiet uzmanību ūdenim, kuru vēlaties izmantot ēdiena gatavošanā. Ūdens, kurš tek no krāna ir pārāk ciets, tas satur daudz nevajadzīgu vielu. Labāk ir iegādāties speciāli attīrītu ūdeni vai arī pašiem to filtrēt mājas apstākļos.

Ar ko sākt?

Lai iemācītos gatavot ēst tikai ar vēlēšanos būs par maz, vajag apbruņoties ar entuziasmu un pacietību. Vispirms izmantojiet vienkāršas receptes. Ja, ir radušās kādas grūtības, nekautrējieties, jautājiet mammai, kaimiņienei vai draudzenei. Ir iespējams, ka viņu padomi jums būs vajadzīgi vēl daudzas reizes.

Iemācieties trenēt roku uz vienkāršām receptēm: vienkāršas piedevas, sautēta gaļa, cepti dārzeņi, viegli salāti un zupas. Tad arī sarežģītākas receptes neizraisīs jums bailes.

Iegādājieties visu nepieciešamo virtuves inventāru, izvēlieties nazi, kurš ērti iegulsies jums rokā, nopērciet labu pannu, vairākus katliņus. Kvalitatīvi trauki ir svarīgi ne tikai gatavošanas procesā, bet arī tajos pagatavotie produkti saglabā savas noderīgās īpašības un tiem ir skaistāks ārējais izskats. Estētiskais ēdiena izskats arī iespaido ēdiena garšu, ja acīm nepatīk, tad arī garšas raksturojums būs daudz zemāks.

Iegādājieties virtuves palīgus – gaļas mašīnu, mikseri, blenderi, jūs ātri sapratīsiet, ka bez tiem vienkārši nevar neiztikt.

Lasiet attiecīgo literatūru.

Lai iemācītos patstāvīgi gatavot, neapmeklējot kursus vai speciālas mācību programmas, ir nepieciešams lasīt speciālu literatūru, jo tur var iegūt daudz svarīgas un noderīgas informācijas. Vēl labāk, ja ir vecmāmuļa ar pierakstu kladi, jo tur vienmēr ir tik daudz interesantu padomu un recepšu.

Kulinārijas grāmatās ir informācija par gatavošanas tehnoloģijām, produktu apstrādi, pareizu to uzglabāšanu. Iesācējiem tur atradīsies daudz svarīgas un noderīgas informācijas.

Pierakstiet sev kladē vai burtnīcā tos momentus, kuri likās jums īpaši svarīgi. Tas attiecas arī uz terminiem, kurus pirmajās reizēs ir grūti atcerēties.

Iemīliet gatavošanas procesu.

Neuztveriet ēst gatavošanu kā pienākumu, kā ikdienas rutīnu. Lai garšīgi gatavotu ēst ir svarīgi iemīlēt pašu procesu, gatavot vienmēr labā noskaņojumā, ieliekot ēdienā daļiņu no savas dvēseles. Ieslēdziet mūziku, kura jums patīk, gatavojiet dziedot un pat dejojot. Laiks paies ātri, jūs nenogursiet un nebūsiet ieciklējušies – ‘’kāpēc es to daru, kāpēc man tas vajadzīgs’’.

Eksperimenti – par vai pret?

Nebaidieties eksperimentēt. Paņemiet kādu recepti, sagatavojiet visas vajadzīgās sastāvdaļas, stingri ievērojot gatavošanas kārtību, sāciet gatavot. Pirmajā reizē var arī nesanākt, bet tāpēc nav jākrīt izmisumā.

Jāatceras, ka gatavošanas laikā ēdiens ir jānogaršo, lai to, gatavošanas procesa laikā varētu uzlabot, pievienot dažādas garšvielas.

Pievienojiet vaniļu, riekstus, sieru, garšvielas, saldo krējumu, nebaidieties, eksperimentējiet ar ēdienu. Meklējiet nokrāsas, kuras ir vajadzīgas tieši šim ēdienam.

Gatavojiet draugiem un radiem.

Gatavojiet saviem tuviniekiem un radiem. Tas kalpos par labu stimulu, jo tuvinieki noteikti nopriecāsies par garšīgi pagatavotajām vakariņām un viņu pateicība būs lielākā balva. Pēc tādas pateikšanās atkal un atkal gribēsies gatavot ēst, pilnveidoties , eksperimentēt, izbrīnīt un priecēt citus.

Radiet savas receptes.

Ja jūs vairs nebaidāties eksperimentēt ar receptēm, tad izmaniet tās līdz nepazīšanai, radiet savus unikālos šedevrus. Ieviesiet savu kulinārijas grāmatu un pierakstiet tur jebkuru recepti, kura ir lieliski izdevusies.

Ēdiens, kurš tiks pagatavots pēc jūsu īpašās receptes, garšos brīnišķīgi un neatkārtojami, jo tādas receptes vairs nav nevienam citam.