Etiķete restorānā

SHARE
, / 75

Etiķete restorānā pieprasa standarta prasību ievērošanu sabiedriskās vietās, kā arī dotās iestādes specifisku normu ievērošanu.

Ja jūs ejat uz restorānu, pievērsiet uzmanību tam, lai jūsu ārējais izskats ir nevainojams. Ja jūs esat ieplānojuši vakariņas ēst restorānā, tad uzvelciet vakara apģērbu. Bet galvenais, lai jebkurā diennakts laikā, jūsu apģērbs ir tīrs un nevainojams.

Ieejot restorānā.

Tad, kad jūs ieiesiet restorānā, jūs sagaidīs administrators un aizvedīs jūs, pie iepriekš pasūtītā, vai jebkura cita, jūsu izvēlētā, brīvā galda.

Ja uz restorānu atnāk vīrietis ar sievieti, tad pieejot galdam klāt, jaunais cilvēks vispirms, atstumjot krēslu, palīdz apsēsties dāmai, un tikai pēc tam ieņemt pats savu vietu. Ja runājam par izvietojumu, tad pēc etiķetes, vīrietim jāapsēžas vai nu sievietei pretī, vai pa kreisi no viņas.

Ja, jaunais cilvēks ir ieradies ātrāk nekā viņa pavadone, tad viņam jābrīdina administrators, ka viņš gaida dāmu. Tiklīdz, dāma būs parādījusies, tā administrators to uzreiz pavadīs pie galda. Kad parādās sieviete, jaunajam cilvēkam ir jāpieceļas no savas vietas un jāpalīdz dāmai apsēsties.

Galda etiķete.

Tiklīdz, jūs būsiet iekārtojušies pie galda, oficiants piedāvās jums ēdienkarti. Tad viņš paies malā un ļaus jums apdomāties un izvēlēties pasūtījumu.

Ēdienkartes lasīšanas laikā neuztraucieties un nesteidzieties – neviens jūs ar pasūtījuma izvēli nesteidzinās.

Tiklīdz jūs būsiet gatavi izdarīt izvēli, oficiants atkal pienāks jums klāt. Pārsvarā, restorānos, apkalpojošais personāls ir ļoti uzmanīgs pret klientu, tāpēc, jums pat nenāksies viņu saukt.

Saskaņā ar restorāna etiķeti, pasūtījumu pirmā veic sieviete, bet ja viņa vēlas, viņa var palūgt vīrieti, izdarīt to viņas vietā.

Ja jūs nevarat izvēlēties vīnu, nekautrējieties, lūdziet padomu oficiantam.

Piegādājot pasūtījumu, oficiants, pirmo apkalpo sievieti, tad ēdienu pasniedz vīrietim. Sākt ēst drīkst tikai tad, kad ir pasniegts ēdiens visiem, kuri sēž pie jūsu galda.

Atkorķēt alkoholu saturošās pudeles restorānā drīkst tikai oficiants. Šajā gadījumā, vīriešiem, nav vajadzības uzņemties iniciatīvu.

Etiķete nepieļauj, pacelt, restorānā uz grīdas nokritušos piederumus. Tādā gadījumā, jums jāpalūdz oficiantam, atnest jums tīrus piederumus.

Ja vakariņu laikā, jūs restorānā, esat saplēsis glāzi vai šķīvi, nepārdzīvojiet un neminstinieties. Saplēsto trauku vērtību pieskaitīs klāt jūsu rēķinam. Neviens, nekādu skandālu jums nerīkos.

Ja jūs apmeklējat japāņu restorānu, tad tradicionālo galda piederumu vietā, jums var pasniegt koka irbulīšus. Bet, ja jūs nemākat ar tiem rīkoties, nav vērts trenēties sabiedriskā vietā, palūdziet oficiantu, lai viņš jums atnes dakšu. Viņš noteikti izpildīs jūsu lūgumu.

Ņemot vērā restorānu etiķeti, nav pieklājīgi sniegties pāri visam galdam pakaļ sāls vai piparu traukam. Jāpalūdz jūsu pavadonis vai oficiants, lai jums to pasniedz.

Etiķete aizliedz restorānā skaļi runāt. Jums ar savu partneri jāsarunājas tā, lai jūs netraucētu pārējiem apmeklētājiem.

Etiķete aizliedz likt elkoņus uz galda, izlaisties uz krēsla, zemu noliekties pār šķīvi. Vajag sēdēt taisni, ķermenim nav jābūt sasprindzinātam. Jūtieties brīvi, bet atceraties, ka mugurai nav jābūt sakumpušai. Ēdienu maiņas laikā varat mazliet atgāzties pret krēsla muguru.

Ēst vajag nesteidzīgi, jābauda ēdiena garša un smarža. Ja jums ir pasniegts pārāk karsts ēdiens, nekādā gadījumā nepūtiet tam virsū, sagaidiet, kamēr tas atdziest. Ja esat apdedzinājušies ar karstu ēdienu, vienīgais ko varat izdarīt, tas ir uzdzert aukstu ūdeni.

Augļu kauliņus un zivju asakas izspļaut nedrīkst, tos no mutes jāizņem ar dakšas palīdzību. Ja nevarat norīt ēdienu, kurš jums negaršo, tad izspļaujiet to atnestajā auduma salvetē.

Atbilstoši etiķetei par ļoti sliktu toni tiek uzskatīts, ja jūs pie galda sarunājaties pa telefonu. Ja jums negaidīti piezvanīja, palūdziet, lai pazvana vēlāk. Bet ja sarunu atlikt nevar, tad atvainojieties, un aizejiet prom no galda.

Uzvedības noteikumi restorānā neļauj jums sarunāties ar paziņām pie blakus sēdošā galda. Ja gribat to darīt, jums jāpārsēžas pie viņiem vai jāuzaicina iziet hallē.

Kad vakariņas beigušās, palūdziet oficiantam rēķinu. Nelūdziet viņam skaļi paziņot summu. Oficiants atnesīs jums mapi, kurā būs papīra strēmelīte, uz kuras būs norādīta summa. Ielieciet naudu, plus 10% no aprēķinātās naudas summas, kura paredzēta tējas naudai, dotajā mapē un atdodiet to oficiantam.