Bērnu uzturs no 1 līdz 5 gadu vecumam

SHARE
, / 146

Bērnu uzturam vecumā no 1 līdz 5 gadiem ir jau jābūt pilnvērtīgam un optimālam, tādējādi nodrošinot normālu fizisko un garīgo attīstību. Plānojot uzturu šāda vecuma bērniem, jāņem vērā, ka bērnu augšanas ātrums ir kļuvis lēnāks, motorās funkcijas nu ir nobriedušas, kā arī strauji attīstās tieksme pēc patstāvības.

Šim vecumam rekomendējamais uzturs ir vispārēji veselīgs uzturs, kas ietver dažādus produktus ar dažādām garšām un faktūrām visas dienas garumā. Ja bērns vienas ēdienreizes laikā neuzņem pietiekamu ēdiena daudzumu ierobežotas kuņģa ietilpības dēļ vai kādu citu fizioloģisko funkciju nepilnību dēļ, tad ēdienreižu starplaikos iespējams bērniem piedāvāt kādus veselīgus našķus.

Ieteicams bērniem dot veselīgus ēdienus, kuriem ir augsta uzturvērtība, paralēli ierobežojot uzturā produktus ar tā saucamajām “tukšajām kalorijām”. Bērni nereti nesaņem pietiekošu daudzumu dārzeņu un augļu, tajā pašā laikā krietni pārsniedzot tauku, cukuru, sāls un holesterīna dienas devu.
Bērniem vecumā no 1 līdz 5 gadu vecumam ieteicams dot ēdienu, kas ir krāsains, dažādās formās un struktūrā. Pasniedzot ēdienu, neaizmirstiet arī par interesantu un saistošu tā izvietojumu traukā.

Noteikti ir jāievēro arī bērna garšas īpatnības un prasības, pasniedzot siltu, nevis karstu ēdienu, nepieciešamības gadījumā samitrinot sausu ēdienu, kā arī pasniedzot svaigus vai nedaudz termiski apstrādātus dārzeņus. Gaļai, dārzeņiem, augļiem, maizei, kā arī citiem produktiem jābūt sagrieztiem tādā izmērā, lai bērns tos varētu paņemt rokā. Tajā pašā laikā nevajag pārspīlēt ar porcijas izmēriem – porcijai ir jābūt nelielai. Labāk, lai bērns pieprasa papildus porciju, ja vēlas, nekā pārēdas, kad patiesībā nevēlas.

Pielietojiet nelielas viltības, bērna mīļākos ēdienus sajaucot ar tiem ēdieniem, kas tiek negaršo vai kādiem jauniem produktiem. Kopā ar maltīti ieteicams pasniegt arī pienu vai kefīru, bet starp ēdienreizēm to, tāpat kā sulu, nav ieteicams dot, jo tas var traucēt ieturēt regulāras ēdienreizes. Starp ēdienreizēm slāpju remdēšanai nepieciešams dot tīru ūdeni.

Līdz 2 gadu vecumam izvairieties no produktiem, kas var izraisīt aizrīšanos, piemēram, riekstiem, popkorna, sēklām, ledenēm, košļājamajām gumijā, atsevišķiem svaigiem augļiem vai dārzeņiem, kā arī zemesriekstu sviesta. Tāpat vajadzētu ierobežot saldu, lipīgu un ilgi sagremojamu ēdienu, piemēram, konfekšu lietošanu uzturā. Jāpiemin, ka šādi produkti palielina arī risku iedzīvoties zobu veselības problēmās.

Veselīgas uzkodas, kuras ieteicams dot starp ēdienreizēm, ir, piemēram, maize, sausiņi, svaigi augļi un dārzeņi, graudaugu un rīsu plācenīši, siera un gaļas gabaliņi, nesaldinātas sulas, kā arī jogurts un piens.